A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közölt adatai alapján éves alapon átlagosan 2,9%-os volt a drágulás. Az átlag persze nagy szórást takar, az élelmiszerek ára majdnem háromszor gyorsabb ütemben nőtt, éves alapon 7,8%-kal. Ezen belül a párizsi, kolbász 20,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, déligyümölcs) 18,1, a sertéshús 17, a cukor 14,2, a száraz húsáruk 10,8%-kal lettek drágábbak. 10%-ot meghaladó mértékben (11,1 százalék) emelkedett a dohányáruk ára is. Nagyban módosítja viszont a képet az üzemanyagok jelentős áresése, ennél a kategóriánál 11,6%-os árcsökkenést mértek tavaly júniushoz képest. A maginfláció, vagyis az egyedi hatásoktól szűrt infláció 4%-os volt, a nyugdíjas vásárlói kosárnál 3,6%-os (vagyis az átlagosnál magasabb) drágulást mértek. Ez magasabb az idei, 2,8%-os nyugdíjemelésnél is, tehát a nyugdíjak reálértéke a tavalyi alatt van. Az előző hónaphoz képest 0,4%-kal nőttek az árak, ezen belül jó hír, hogy az élelmiszerek 0,6%-kal lettek olcsóbbak. Az idényáras élelmiszereknél 3,2%-kal estek vissza az árak, de a párizsi, kolbász kategóriában és a baromfihúsnál is áresést mértek (1,4, illetve 1,3%). Havi alapon jelentősen nőttek viszont az üzemanyagárak, az olajárak emelkedése miatt 9,3%-os volt a drágulás.