Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Befektetési tudnivalók kezdőknek: hogyan érdemes nekikezdeni?


Szerencsére évről évre egyre nagyobb hangsúly kerül pénzügyeink tudatos kezelésére, ennek pedig legfontosabb eszköze a befektetési portfóliónk. Tudniillik még mindig igen gyakori tévhit, miszerint a jólétünk elsődlegesen az aktuális keresetünk mértékétől függ, ám ilyenkor hajlamosak vagyunk az életszínvonalunk inflációját figyelmen kívül hagyni.


Ez utóbbi a gyakorlatban azt takarja, hogy amennyivel növekszik bevételünk, annyival többet is költünk, ám ebből az összegből befektetés nem történik. Ez azonban idővel problémákhoz vezethet, főképp, ha nyugellátásunkat kizárólag az állami juttatásokból szeretnénk fedezni. Ezért aztán rendkívül kardinális kérdés már idejekorán megkezdeni a takarékoskodást és olyan eszközökbe invesztálni, amelyekkel könnyedén megvalósítható a tartalékképzés. Ez persze eleinte egyáltalán nem egyszerű, szerencsére a precízen összeállított befektetési tudnivalók nagy segítséget jelentenek.


Hogyan építsük fel stratégiánkat?


Elsőként azt kell meghatároznunk, mik a céljaink és ehhez milyen források állnak a rendelkezésünkre. Talán nem is gondolnánk, ám ez az egyik legnehezebb lépés, tudniillik itt kulcsfontosságú reálisan látni a helyzetünket. Amennyiben túlvállaljuk magunkat, az már rövidtávon is komoly kellemetlenségekhez vezet, emellett pedig szinte garantálható, hogy idővel felhagyunk majd a megtakarítással. Ezért aztán az élethelyzetünk elemzésénél és a befektetési portfóliónk összeállításánál mindenképpen tanácsos független pénzügyi szakértő segítségét kérni. Így ugyanis elkerülhetjük a legfőbb buktatókat, ráadásul a több évtizedes tapasztalatnak hála, a specialista útmutatásaival garantáltan megtalálhatjuk azokat a konstrukciókat, amikkel megvalósíthatjuk céljainkat. Ehhez ráadásul olyan szempontokat is vizsgálni kell, amire laikusként egyáltalán nem is gondolnánk.


Befektetési tudnivalók - ezekre a tényezőkre kerüljön a fő hangsúly


Érthető módon a legnagyobb figyelem általában az elérhető hozam kérdésére hárul, ám ez önmagában még jellemzi az adott formát. Ugyanis ez utóbbi az esetek nagy részében akkor magas, ha a rizikó is nagyobb. Ez persze nem feltétlenül probléma, ám mindenképpen mérlegelni kell a kockázattűrő képességünket, ellenkező esetben a befektetéseink egyben stresszforrásként is funkcionálnak majd, aminek biztosan nem lesz jó vége. Ugyancsak kardinális az időtáv. Bizonyos kilengésekre szinte minden eszköz hajlamos, viszont a legkevésbé sem mindegy, ez mikor történik és olyankor mennyi van hátra a futamidőből. Emellett azt is szem előtt kell tartanunk, hogy döntő befolyással bír, milyen távon tudjuk nélkülözni befizetéseinket. Végül, de nem utolsó sorban pedig sokat nyomnak a latban pénzügyi ismereteink. Tudniillik ez határozza meg, tanácsos-e olyan befektetési eszközt választanunk, ahol nekünk kell meghozni a fontos döntéseket.


Számtalan alternatíva áll a rendelkezésünkre


Helyzetünket tovább bonyolítja, hogy rengeteg konstrukció közül kell megtalálnunk azokat, amelyek megfelelnek elvárásainknak. A legoptimálisabb megoldást portfóliónk diverzifikálása jelenti, mivel így a minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat és az ezzel járó problémákat is. A kellő mértékű biztonsági tartalék képzése mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a bevételnövelés és a növekedési eszközök stratégiájának megválasztására is. Hogy a különböző kötvények, állampapírok, alapok és egyedi részvények közül melyik befektetési forma a legideálisabb számunkra, azt csak nagyon körültekintő tervezéssel lehet meghatározni. Ehhez a lépéshez tehát mindenképpen kérjük egy független pénzügyi tanácsadó útmutatását, hiszen nagyon sok múlik döntésünkön.

=