Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Európában a fizetési tranzakciók 78%-a már érintésmentes

A Mastercard jelentése szerint Európában az összes fizetési tranzakció 78%-a már érintésmentes. A fizetéstechnológiai cég most publikált európai kutatása olyan fogyasztói szokásokra és véleményekre világít rá, melyek alapján a mostani változások hosszútávon is megmaradhatnak. A felmérést az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, valamint Oroszország bevonásával végezték, országonként ezer fő részvételével.
Európa az érintésmentes fizetésre való átállásban eddig is a világ többi része előtt járt. A Mastercard 42 országban működött közre a kártyás fizetési limit megemelésében, hogy az emberek mindenhol élvezhessék a fizetés gyors és egyszerű módját. Európa-szerte a megkérdezettek 89%-a számára könnyű volt átállni az érintésmentes fizetés használatára, emellett a koronavírus-járvány alatt az emberek 42%-a kevesebb készpénzt is használt. 73% gondolja úgy, hogy a járvány után is érintésmentesen fog majd fizetni, 64% számára pedig ez a preferált fizetési mód bolti vásárlás esetén. Az érintésmentes fizetések közül a mobiltárcás tranzakciók száma az első negyedévben megnövekedett, 4-ről 14%-ra, de továbbra is a bankkártyák állnak az első helyen 86%-al. A megkérdezettek 28%-a használja mobiltelefonját fizetésre, 4% pedig arra alkalmas egyéb okoseszközével, például órájával fizet érintésmentesen. Összességében a megkérdezettek 17%-a már egyáltalán nem használ készpénzt, 40% pedig arra alkalmas kártyára váltott annak érdekében, hogy érintésmentesen vásárolhasson.
Az érintésmentes technológiát használók elsősorban a tisztaságot (81%) és a könnyű használatot (85%) emelték ki, amikor arról kérdezték őket, miért ezt a fizetési módot választják mindennapi vásárlásaik során. A legtöbb érintésmentes fizetés az élelmiszerboltokban történik (87%), megelőzve az egyéb kiskereskedelmi üzleteket (48%) és gyógyszertárakat (54%). Miközben a többség (64%) azért váltott érintésmentes fizetésre, mert ezt gondolta biztonságosabbnak.

=