Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Felmérés: a magyarok szerint a nő feladata a gondoskodás, a férfié meg a pénzkeresés

Egy felmérésből kiderült, hogy hazánkban a lakosság 79%-a szerint a férfiak legfontosabb feladata a pénzkeresés. Az Eurobarometer adatai szerint ugyanilyen arányban (78%) válaszolták azt a magyar megkérdezettek, hogy a nők legfontosabb feladata a gondoskodás az otthonról és a családról.
Az Európai Unió nemi sztereotípiák leküzdését célzó kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen kevés magyar gondolja úgy, hogy az apáknak is el kellene menni gyesre, alig több mint a megkérdezettek fele támogatta ezt, ez Európában a legalacsonyabb arány. 
Azt is kiemelték, hogy az ilyen sztereotípiák nemcsak a társadalmi szerepekre, hanem a hiedelmekre is hatással vannak. A magyarok 21%-a szerint például nem elfogadható, ha egy férfi sír, míg 87% úgy vélte, hogy a nők inkább az érzelmeik alapján hoznak döntéseket. Ez utóbbinál az uniós átlag is elég magas, 69%. Sőt, a magyar lakosság 57%-a úgy gondolja, hogy a férfiak ambiciózusabbak a politikában, mint a nők. Ez több mint 20 százalékponttal magasabb az uniós átlagnál. Ezenfelül a hatalmi pozíciókra vonatkozó nemi egyenlőségi indexen 2022-ben az utolsó helyen álltunk az Európai Unióban, júliustól pedig tovább romlik a helyzet, hiszen Varga Judit lemondásával már egyetlen nő sem lesz a magyar kormány tagjai között.

=