Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Minősítette a Fitch Ratings Magyarországot

A londoni hitelminősítő változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország egyik besorolását. A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklása szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is. Egyébként a Fitch Ratings egészen pontosan a devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát minősítette ismét stabilnak. Ami ettől kevésbé elvont, az nagyjából a növekedési kilátások előrejelzése. A londoni cég szerint idén és jövőre átlagosan 4,4%-os növekedés várható a magyar gazdaságban. A döntésre Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon reagált:


"Magyarországot egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő. Ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban."


A három nagy hitelminősítő évente hat alkalommal minősíti az országokat, így Magyarországot is. A Fitch a januári mellett másodjára júliusban, a Standard & Poor's először februárban, míg a Moody's először márciusban teszi majd ugyanezt.

=