Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Kettészakította a munkaerőpiacot a béremelkedés

A ManpowerGroup országos, reprezentatív felméréséből kiderül, hogy kettészakította a munkaerőpiacot a béremelkedés. A magyar munkavállalók majdnem 60%-a kapott átlagosan 12,7%-os béremelést idén, 39% fizetése viszont a 9,5%-os infláció ellenére sem nőtt, és a munkavállalók 47%-a elégedetlen jelenlegi munkahelyével.
A munkaerőpiac átalakulásával a hangsúly a munkáltatók elvárásai felől eltolódott a munkavállalók preferenciái felé, melyet tovább erősített a digitalizáció felgyorsulása. Így az infláció növekedésével az alapbér mellett egyre fontosabbá válik a rendszeres bérfejlesztés, különös tekintettel annak mértékére.
A legnagyobb arányban az autóipari dolgozók (69,41%) részesültek fizetésemelésben, átlagosan 10,9%-kal többet keresnek egy hónapban. A legnagyobb átlagos béremelés az élelmiszeripar és mezőgazdaság ágazatban történt, ők 15,7%-kal kapnak többet. A legrosszabbul az építőipari dolgozók jártak, alig egyharmaduk (32,79%) részesült béremelésben, illetve ők számoltak be a legkisebb mértékű, 9,45%-os növekedésről.
A kutatás szerint a cégeknek érdemes elgondolkodniuk, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a meglévő munkatársak megtartására, mivel a válaszadók csupán 52,88%-a elégedett jelenlegi munkahelyével. Egyik lehetőségnek a béren kívüli juttatást nevezték, ami továbbra is fontos eleme a motivációnak. A szellemi és fizikai munkavállalók között egy dologban tapasztalható lényegi különbség. A fizikai munkát végzőknél továbbra is a cafeteria (49%) és a bónusz, jutalék (25%) a két legvonzóbb extrajuttatási forma. A szellemi munkát végzők körében pedig a cafeteria (30%) és bónusz/ jutalék (29%) mellett megjelent a távmunka, rugalmas munkavégzés (19%) lehetősége is.

=