Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Viszik, mint a cukrot

A korábban kifejezetten "drága" valutának számító angol font mostanra a spekulációk kedvelt célpontja lett. Egyre többet hallani, hogy a pénzváltókat gyakorlatilag megrohamozzák a brit valutáért.


Az, hogy néhol hiánycikk lett a font, egyáltalán nem meglepő annak tükrében, hogy az árfolyam milyen utat járt be a múlt év folyamán. Míg egy évvel ezelőtt egy fontért átlagosan 423 forintot kértek (MNB árfolyam), ez az érték mostanra csupán 343 forint, vagyis ez csaknem 25 százalékos esést jelent. Mindez nem meglepő módon arra csábította a magyarokat, hogy az elmúlt időszakban igencsak "feltankolják" fontkészleteiket. Ez a lépés azért is ésszerűnek tűnik, mivel a banki kamatok rekord alacsony szintje (mostanra a lekötött betétek csupán átlagosan 0,53 százalékos (évesített) kamatot adnak az MNB adatai alapján) miatt a "valutázás" jóval jövedelmezőbbnek tűnik, mint a bankbetét, igaz, a kockázatok is sokkal nagyobbak. A brit fizetőeszköz egyébként utoljára 5 évvel ezelőtt volt ennyire alacsony árfolyamon a forinthoz képest, 100 font váltása most nagyjából 10 ezer forinttal kevesebbe kerül, mint egy évvel ezelőtt.


Az egyik legnagyobb angol bank elemzői arra számítanak, hogy jövőre újra megerősödhet az angol font. Előrejelzésük szerint a közvetlenül a népszavazás utáni szintre nőhet az árfolyam, ami nagyjából a 370-380 forintos szintnek felel meg.

=