Kiemelt híreink

Az Euro

Az euró (devizakód: EUR, szimbólum: €) az Európai Unió hivatalos fizetőeszköze, amelyet a 27 tagállam közül 17 (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, ... tovább »

MNB

A Magyar Nemzeti Bank Magyarország központi bankja. A központi bankok – vagy más néven jegybankok – fő feladatai elsősorban a monetáris politika vitele, az árstabilitás fenntartása, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, és sok ország esetében a devizatartalékok kezelése. ... tovább »

Árfolyamok.hu - Info az oldalról

A weboldalon nyomon követheted a magyar nemzeti bank által kibocsátott aktuális, rendszeresen frissített deviza középárfolyamok alakulását. Euro, amerikai dollár, svájci frank, horvát kuna, kanadai dollár, japán yen, orosz rubel, kínai jüan, stb. Valuta váltót is találsz az oldalon, ... tovább »

Részvény

Részesedési és tagsági jogokat megtestesítő értékpapír. Részvényt a részvénytársaságok bocsáthatnak ki. Aki a részvényt megvásárolja (részvényes), jogot szerez arra, hogy a társaság döntéseinek meghozatalában részt vegyen (szavazati jog a közgyűlésen), betekintsen s társaság ... tovább »

A valutákról és devizákról

A nemzetközi elszámolások eszközei a valuták és devizák. A deviza francia eredetű pénzügyi szakszó. Jelentése: külföldi pénznemre szóló követelés vagy tartozás, arra kiállított csekk vagy utalvány. Nemzetközi elszámolásokra szolgáló fizetési eszköz. A nemzetközi pénzforgalomban ... tovább »

Diverzifikáció

Vagyonmegosztás, lekötendő pénzünk több, eltérő befektetésbe való elhelyezése, vagyis kockázatmegosztás. Például a befektetési alapok számos különféle eszközt tartanak a portfóliójukban annak érdekében, hogy maximált kockázat mellett a legmagasabb hozamot érjék el. Ha az ... tovább »

Infláció

Pénzromlás, az árak tartós növekedése. Több termékcsoportra is értelmezhető. Leggyakoribb inflációs mutató a termelői index és a fogyasztói árindexek. A fogyasztói árindexből a volatilisebb energia és élelmiszer árak elhagyásával származtatják az ún. maginflációs mutatót. ... tovább »

Portfólió

Egy befektető tulajdonában lévő értékpapírok összessége, összetétele. Ha egyidejűleg többféle részvényünk van, részvényportfóliónak nevezzük. De megoszthatjuk pénzünket is betét, állampapír és ingatlan vásárlásával is. Amikor befektetési jegyet vásárolunk, akkor egy ... tovább »

Kintárjegy, Államkötvény

Az állam által kibocsátott hitelpapír, így maga az állam vállal kötelezettséget az értékpapíron feltüntetett összeg kamatokkal együtt történő visszafizetésére. Amikor állampapírt vásárolunk, tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre ... tovább »

Mi a deviza árfolyam ?

A pénznemek átváltásakor alkalmazott vételi vagy eladási ár, akkor, ha az átváltás nem jár készpénzforgalommal. A valutaárfolyam virtuális verziója, banki deviza árfolyamok számolódnak például a hitel vagy deviza alapú személyi kölcsön törlesztőrészlet kalkulációjának során. tovább »=