Kiemelt híreink

Az angol font

A font sterling (más néven a font) az Egyesült Királyság, a koronafüggőségek (Man-sziget, Guernsey, Jersey), a brit tengerentúli területek közül pedig Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, Brit Antarktiszi Terület és a Brit Indiai-óceáni Terület valutája. Jele: £, ISO kódja: ... tovább »

A svájci frank

A svájci frankot 1850-ben vezették be a francia frankkal azonos értékben, felválta a kantonok addig használt különféle pénzeit, melyek közt volt (1½ francia frank értékű) frank is. 1865-ben Franciaország, Belgium, Olaszország és Svájc létrehozta a Latin Monetáris Uniót, melynek ... tovább »

Az Amerikai dollár

Az amerikai dollár vagy USA dollár az Amerikai Egyesült Államok hivatalos fizetőeszköze. Általában a $ (dollárjel) rövidítéssel jelöljük, vagy ha szükséges, hogy megkülönböztessük a többi dollárjellel jelölt valutanemtől, akkor a US$ rövidítéssel. (Megjegyzés: A $ szimbólumot ... tovább »

Az Euro

Az euró (devizakód: EUR, szimbólum: €) az Európai Unió hivatalos fizetőeszköze, amelyet a 27 tagállam közül 17 (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, ... tovább »

MNB

A Magyar Nemzeti Bank Magyarország központi bankja. A központi bankok – vagy más néven jegybankok – fő feladatai elsősorban a monetáris politika vitele, az árstabilitás fenntartása, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, és sok ország esetében a devizatartalékok kezelése. ... tovább »

Árfolyamok.hu - Info az oldalról

A weboldalon nyomon követheted a magyar nemzeti bank által kibocsátott aktuális, rendszeresen frissített deviza középárfolyamok alakulását. Euro, amerikai dollár, svájci frank, horvát kuna, kanadai dollár, japán yen, orosz rubel, kínai jüan, stb. Valuta váltót is találsz az oldalon, ... tovább »

Részvény

Részesedési és tagsági jogokat megtestesítő értékpapír. Részvényt a részvénytársaságok bocsáthatnak ki. Aki a részvényt megvásárolja (részvényes), jogot szerez arra, hogy a társaság döntéseinek meghozatalában részt vegyen (szavazati jog a közgyűlésen), betekintsen s társaság ... tovább »

A valutákról és devizákról

A nemzetközi elszámolások eszközei a valuták és devizák. A deviza francia eredetű pénzügyi szakszó. Jelentése: külföldi pénznemre szóló követelés vagy tartozás, arra kiállított csekk vagy utalvány. Nemzetközi elszámolásokra szolgáló fizetési eszköz. A nemzetközi pénzforgalomban ... tovább »

Diverzifikáció

Vagyonmegosztás, lekötendő pénzünk több, eltérő befektetésbe való elhelyezése, vagyis kockázatmegosztás. Például a befektetési alapok számos különféle eszközt tartanak a portfóliójukban annak érdekében, hogy maximált kockázat mellett a legmagasabb hozamot érjék el. Ha az ... tovább »

Infláció

Pénzromlás, az árak tartós növekedése. Több termékcsoportra is értelmezhető. Leggyakoribb inflációs mutató a termelői index és a fogyasztói árindexek. A fogyasztói árindexből a volatilisebb energia és élelmiszer árak elhagyásával származtatják az ún. maginflációs mutatót. ... tovább »=